Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

2019 04 27 4837 Loon op zand Loonsehoek nieuwe auto uit de bochtFoto's: FPMB Erik haverhals

Beelden FPMB Erik haverhals

Brandweer zette zo'n 100 manschappen in voor zeer grote bosbrand tussen Tilburg en Moergestel
MOERGESTEL - Op de Kerkeindse hei, een natuurgebied van Brabants Landschap achter trappistenabdij Koningshoeven, woedde dinsdag een zeer grote bosbrand. De brandweer rukte vanuit de gehele regio met groot materiaal uit. Zelfs vanuit België kwam ondersteuning met extra waterwagens. Na dik vier uur blussen waren de vlammen weg. Nablussen gaat echter nog geruime tijd duren.
Om 15.15 uur kwam de eerste melding binnen. Het vuur greep om zich heen op het stuk bos waar vroeger een trimbaan lag. Doordat er veel wind stond en het droog is in de natuur, bestond er vrees dat de vlammen zich snel gaan verspreiden. Probleem voor de brandweer was dat er in de bossen moeilijk aan water te komen is. Het Wilhelminakanaal ligt op grote afstand. Water moest dus met wagens aangevoerd worden.
Rond 19.30 uur meldde de Veiligheidsregio dat ‘het vuur er af is’. De brandweer zal echter nog geruime tijd aanwezig zijn om na te blussen, te controleren en de natuur nat te houden. Dat om te voorkomen dat het vuur weer oplaait. In totaal zette de brandweer zo’n honderd manschappen in.

NL-Alert verstuurd
Het ging om een ‘zeer grote brand’, waarbij veel rook vrijkwam. Die trok over Tilburg Zuid en Goirle, waar de brand op straat ook goed te ruiken was. Iets voor 18.00 uur werd er een NL-Alert verstuurd, net zoals maandag bij de grote bosbrand in de Deurnsche Peel. De Veiligheidsregio waarschuwde om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten.
Nederlandse Landgeiten die in het gebied grazen werden door Brabants Landschap uit het gevaarlijke gebied gehaald.
De Kerkeindse hei ligt op grondgebied van de gemeente Oisterwijk. De brand woedde aan de kant van de Pijnendijk, richting Biest-Houtakker. In het bos staat ook een woning, de Kluizenaar geheten, maar de brand is daar niet dichtbij gekomen.
In het weekend zijn daar in het natuurgebied al problemen met samenscholende jongeren geweest. Het is echter niet duidelijk of ook vandaag groepen illegaal in het bos zijn geweest. Er wordt in ieder geval niet specifiek naar mogelijke betrokkenheid van jongeren gezocht, meldt een woordvoerder Veiligheidsregio ter plaatse.

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok