Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

2018 11 10 1173 Waalwijk Westeinde grotebrandFoto's: FPMB Erik haverhals

Beelden FPMB Erik haverhals

 

Uitslaande brand in Waalwijk aan het Westeind
WAALWIJK - Verschillende inwoners van huizen aan het Westeinde in Waalwijk moesten zaterdagavond hun huis uit. Een huis in de straat stond in brand. Dat veroorzaakte zoveel rook, dat de buren geëvacueerd moesten worden. Het ging volgens de gemeente om twintig tot vijfentwintig huizen. De bewoners die dat wilden, werden in het gemeentehuis tijdelijk opgevangen. Ongeveer veertig mensen hebben hier gebruik van gemaakt. Taxibusjes en taxi's werden ingezet om hen te vervoeren.

De brand brak zaterdagavond rond halfnegen uit in de meterkast van een twee-onder-een-kapwoning in de straat. Daarna ontstond een gasbrand. Enexis sloot het gas af. De bewoner van het huis is nagekeken door ambulancepersoneel, omdat die rook had ingeademd.

Uitslaand
Het vuur was uitslaand, maar volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio wist de brandweer de brand te beperken tot één huis. "Het gaat om een oud huis, met veel hout. Het blussen was niet makkelijk."
Het huis staat vlakbij de snelweg A59. De rook waaide die kant op, waardoor het autoverkeer langzaam moest rijden.
Rond tien uur zaterdagavond hadden de brandweerlieden het vuur onder controle. Rond kwart voor elf werd bekend dat de buurtbewoners zaterdagnacht thuis mochten slapen. Ze werden onder begeleiding van de brandweer naar hun huizen gebracht.

 

Buurtbewoners geschrokken na uitslaande brand in Waalwijk, huis onbewoonbaar
Woning na uitslaande brand in Waalwijk
WAALWIJK - Van het huis aan de Westeinde in Waalwijk, waar zaterdagavond brand uitbrak, is niet veel meer over. Het dak is weg en door de vuurzee en het blussen is het pand voorlopig onbewoonbaar. De bewoner van het afgebrande huis is weer uit het ziekenhuis. Hij ademde rook in maar bleef verder ongedeerd. In de buurt wordt zondagochtend flink nagepraat over de brand.
Ze hadden niet meteen door dat er brand was in de straat. “Ik ging de hond uitlaten en zag rook uit het huis komen. De voordeur stond open en daar kwam ook al vuur uit”, vertelt Mirjam, de overbuurvrouw. “Een andere buurman was al aan het helpen dus ben ik terug naar huis gerend om brandblussers te halen.”

Meterkast
Zij hebben in eerste instantie de 82-jarige bewoner van het huis geholpen met het blussen van de brand in de meterkast. “Het leek alsof we de brand geblust hadden, dus het leek mee te vallen. Maar later bleek de brand toch naar boven verplaatst te zijn. Toen was er geen houden meer aan. We moesten iedereen op afstand houden en wachten op de brandweer”, vertelt buurman John van den Udenhout.

Evacuatie
De bewoners van de straat werden door de politie geëvacueerd en op veilige afstand gehouden. “Inmiddels sloegen de vlammen uit het dak”, aldus Mirjam. Snel daarna werden ze met taxibusjes naar het gemeentehuis gebracht. “Dat was allemaal keurig geregeld”, zegt Van den Udenhout. “We kregen koffie en thee, de wethouder en burgemeester waren aanwezig en we werden keurig op de hoogte houden.”

Sterkere band
Zondag praten de mensen in de straat na en bekijken ze de schade aan hun eigen huizen. Ze vinden het vooral erg voor de bewoner van het afgebrande huis. “Ik vind het echt verschrikkelijk voor hem. Ik hoop dat hij nog even vrolijk en actief blijft als voor de brand”, zegt Eric Suter, een buurtbewoner.
De schrik zit er goed in, al heeft de brand de band tussen buren naar eigen zeggen wel sterker gemaakt. Van den Udenhout: “Het is niet een straat waar we iedere dag bij elkaar op de koffie komen, maar gisteren tijdens de brand was er wel een saamhorigheid. Iedereen wilde elkaar helpen.”

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok