Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

2015 08 05 8269 Tilburg Koningshoeven gripbrandFoto: FPMB - Erik Haverhals

Foto's, beelden en quote FPMB Erik haverhals

Nablussen brand bij HACAS Beheer in Tilburg duurt nog uren, sein brand meester gegeven
TILBURG - Bij het bedrijf HACAS Beheer aan de Koningshoeven in Tilburg heeft woensdag een zeer grote brand gewoed in een loods met kunststof tuinmeubelen. De brand was moeilijk te blussen vanwege al het plastic in het pand. Rond drie uur gaf de brandweercommandant het sein brand meester. Over de oorzaak van de brand valt nog niet veel te zeggen.
Het bedrijf is door de brand volledig verwoest. Het nablussen gaat zeker nog uren duren. Mensen in de buurt hoeven niet langer hun ramen en deuren te sluiten, meldt de gemeente.
De overlast voor het verkeer en voor de omgeving door de nabluswerkzaamheden duurt nog zeker enkele uren. Tachtig brandweerlieden waren in touw om met groot materieel het vuur te bestrijden.

Door de grote brand zijn twee hallen volledig ingestort. De brand in de derde hal was moeilijk te bestrijden. Daarom heeft de brandweer kranen ingezet om het dak uit elkaar te trekken en zo beter bij de brandhaard te kunnen komen.

'Rare, chaotische dag'
Hacas Beheer verhuurt magazijnen en bedrijfsruimtes. Het terrein is in totaal zestienduizend vierkante meter groot. Eigenaar Harrie van Casteren is overrompeld door de brand. Hij zag tweederde van zijn loods in vlammen opgaan.

Wel is hij erg blij dat er niemand gewond is geraakt. “Het is een hele rare chaotische dag. Morgen ga ik er waarschijnlijk hard om huilen”, zo vertelde hij.

Moeilijk te bedwingen
De brand brak rond zeven uur woensdagochtend uit in een loods waar tuinmeubelen stonden opgeslagen. Het vuur was moeilijk te bedwingen door al het plastic in het pand, aldus een woordvoerder. De brandweer probeerde te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere panden. Naastgelegen gebouwen werden natgehouden.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden in de ruime omtrek kregen daarom het advies hun ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te zetten. Er is een NL-Alert verstuurd. Ook werd gewaarschuwd voor hete asdeeltjes die konden neerdwarrelen. Om direct huidcontact te voorkomen, kregen omwonenden het advies de asdeeltjes met een natte doek af nemen.


Metingen en noodbevel
De brandweer verrichtte metingen in de omgeving van het getroffen bedrijf. Om ervoor te zorgen dat er geen mensen in de buurt van de plek kwamen die er niets te zoeken hadden, vaardigde de gemeente Tilburg een noodbevel uit.

De brand zorgde voor veel rook. De zwarte rookpluim hing over een deel Tilburg en was tot in de verre omgeving te zien. Meldingen kwamen binnen uit onder meer Eindhoven, Etten-Leur, Dinteloord en het Vlaamse Hechtel-Eksel. Passagier Klaas Huntelaar filmde de brand vanuit een vliegtuig dat vanaf Eindhoven Airport was opgestegen.


Doordat de windrichting gedurende de dag veranderde, dreigde de rook richting het St. Elisabeth Ziekenhuis te gaan. Een woordvoerster van het ziekenhuis liet weten dat de ramen en deuren bij de patiënten en van de kantoren al waren gesloten. Ook werden er luchtmetingen gedaan. De hulpdiensten en het ziekenhuis onderhielden nauw contact contact over de situatie.

Overlast verkeer
Het verkeer en de bewoners van de omliggende wijken ondervonden veel hinder van de brand. De verkeershinder en de overlast door de nabluswerkzaamheden duren nog zeker enkele uren.


Het bedrijf ligt pal naast de snelweg A58/A65. Bij Tilburg-Centrum-Oost is de afrit tot nader order afgesloten. Het verkeer kan vanaf de snelweg niet via de Kempenbaan richting het centrum van de stad. Het St. Elisabeth Ziekenhuis is het best bereikbaar via afslag Tilburg-Centrum (afrit 11). Arriva meldt dat de brand gevolgen heeft voor het busvervoer. Lijn 3 en lijn 141 volgen een andere route. Mogelijk kunnen er ritten uitvallen.

Werkzaamheden aan de kruising Ringbaan Oost/Ringbaan Zuid zijn door de brand tijdelijk stilgelegd.

Speciaal telefoonnummer
Mensen die vragen hebben over de brand aan de Koningshoeven in Tilburg kunnen de gemeente Tilburg bereiken via het telefoonnummer: 14013.
Tekst Omroep Brabant

 

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok