Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

2017 11 07 4792 Waspik Ruitenbergweg drugs grondstoffenFoto's Erik Haverhals

 

 

Video: Erik haverhals

  

Tientallen invallen tijdens grote anti-drugsactie: recordvangst xtc-grondstoffen
De politie heeft op tientallen locaties in Zuid-Nederland invallen gedaan. Deze Operatie Impact, zoals de politie het noemt, is een groots opgezette actie tegen de productie van synthetische drugs. In Waspik zijn grondstoffen gevonden waar voor miljoenen aan xtc of amfetamine van kon worden gemaakt. Ook zijn er vijf aanhoudingen verricht, waarvan drie in België.
Tijdens Operatie Impact werden gedurende de gehele dag diverse grondstoffen gevonden voor de productie van amfetamine en andere drugs. De grootste vondst was in Waspik. Daar werd volgens het Openbaar Ministerie ruim 49.000 liter formamide aangetroffen, een van de grondstoffen voor de productie van xtc en amfetamine.

Grootste vondst ooit in Brabant
Die vondst in Waspik is direct de grootste grondstoffenvondst ooit in Brabant en een van de grootste in Nederland. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie had hier voor miljoenen euro's aan amfetamine van gemaakt kunnen worden.

In Mariahout werd platinapoeder gevonden. Ook werden een loods en huis in Tilburg doorzocht. In de loods aan het Churchillplein werd een mobiel drugslab gevonden. Het lab zat in een bruine trailer. Ook zouden hier drie boten zijn gevonden, waarvan er in minimaal één grondstoffen voor de productie van drugs zijn gevonden. De eigenaar van de loods is aangehouden.

In het huis, dat ligt aan de Churchilllaan, werd een vriezer met vermoedelijk grondstoffen aangetroffen en een aantal zakken met een nog onbekend poeder.

In het Limburgse Weert werden nog vier drukvaten in een garage gevonden die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs.

Meerdere aanhoudingen
Tijdens de actie zijn meerdere personen aangehouden, zegt de OM-woordvoerder. Hoeveel dat er precies zijn, is nog niet duidelijk.

De locaties zijn volgens de woordvoerder niet direct met elkaar verbonden. "Het zijn allemaal individuele zaken. Maar als we deze invallen gezamenlijk doen dan versterkt dat onze informatiepositie."

Naast strafrechtelijke acties waarbij wordt gezocht naar drugslabs en andere illegale activiteiten, vinden er ook zogenaamde bestuursrechtelijke acties plaats. Hierbij wordt in samenwerking met gemeentes gekeken of er wel vergunningen en andere benodigde documenten zijn voor de doorzochte panden.

Chemicaliën afgevoerd
De chemicaliën worden afgevoerd door de Landelijke Faciliteiten Ondersteunen en Ontmantelen (LFO).

De productie van synthetische drugs brengt vele gevaren met zich mee. Eind vorige week overleden nog twee personen in een laboratorium, dat was ondergebracht in een garage in een woonwijk in Kaatsheuvel.

Informatie over Twitter Ads en privacy
Meer samenwerking
De drie zuidelijke provincies - Brabant, Zeeland en Limburg - werken al langer intensief samen in de aanpak van drugscriminaliteit. Er wordt hierbij samengewerkt tussen de politie, het OM, de belastingdienst, de marechaussee en een groot aantal andere diensten.

De opbrengst van de gehele actie tot nu toe:
- vijf aanhoudingen, waarvan drie in België
- 49.000 liter formamide
- 11.250 euro en 1.200 dollar
- drie grote hennepkwekerijen, alledrie in België
- grondstoffen voor synthetische drugs
- twee auto's en een camper
- een boot
- twee motoren

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok