001  


 

 

Brand verwoest twee panden, politie houdt twee jongens aan
Een grote brand heeft zondagmorgen twee panden aan de Piushaven in de as gelegd. Het vuur is vermoedelijk ontstaan aan de achterzijde van een bedrijf in vloerbedekking. De politie heeft twee Tilburgse jongens van 16 en 17 jaar aangehouden op verdenking van brandstichting. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen; een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt dat nog.
De hulpdiensten ontvingen kort voor 02.30 uur een melding over een brand nabij een school aan de Galjoenstraat, aan de achterzijde van het bedrijf en een naastgelegen studentenhuis. Als snel bleek dat de brand zich hevig verspreidde en van het bedrijf oversloeg op het studentenpand. Terwijl de brandweer met enkele tientallen brandweerlieden het vuur bestreed, hield de politie na een tip de eerdergenoemde twee jongens aan. Zij zijn voor nader onderzoek op het bureau ingesloten.
Het gebied rondom de vuurhaard werd ruim afgezet, ook al vanwege het mogelijke gevaar van verspreiding van asbest, afkomstig van de dakplaten van het bedrijf. De politie haalde uit voorzorg twee mensen uit het studentenpand en drie personen uit een naast het bedrijfspand gelegen anti-kraakpand. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, het vijftal zorgde zelf voor een tijdelijk onderkomen.
Het bestrijden van de brand ging redelijk voorspoedig, rond 06.00 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Het nablussen duurt vermoedelijk nog wel enkele uren. De vraag of er nu daadwerkelijk asbest is vrijgekomen, bleek niet eenvoudig te beantwoorden. Volgens de eigenaar van het bedrijfspand ging het niet om asbest, maar het onomstotelijk bewijs daarvan kon niet worden geleverd. Vandaar dat gemeente, politie, brandweer en GHOR in gezamenlijkheid besloten een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor verder onderzoek.
Om omwonenden van de situatie op de hoogte te brengen, hebben politiemensen en brandweerlieden de krachten gebundeld en tegen 07.30 uur deur aan deur de bewoners van enkele omliggende straten persoonlijk ingelicht. Dat gingen vooral om circa 50 woningen ten noorden van de brandhaard die vermoedelijk in de rook hebben gelegen en waar as is neergedaald. Er bestaat in principe geen gevaar voor de volksgezondheid.
Tijdens die informatieronde door politie en brandweer werd de bewoners, om het risico van asbestverspreiding te verkleinen, geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Ook kregen zij het verzoek de voeten te vegen en/of de schoenen af te spoelen bij terugkomst als ze toch dringend naar buiten moesten.
De gemeente Tilburg verspreidt later op de dag een bewonersbrief met daarin meer bijzonderheden. Mocht er sprake zijn van vrijgekomen asbest, wordt dat zo snel mogelijk opgeruimd. De bewoners wordt met klem gevraagd niet zelf te gaan schoonmaken, totdat er uitsluitsel is over het asbestvraagstuk.

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok