001  


 

 

Brandweer ontdekt amfetaminelaboratorium in Bredaas bedrijfspand
De brandweer heeft zaterdagmorgen een professioneel opgezet laboratorium ontdekt waar de harddrug amfetamine werd geproduceerd. De vondst werd gedaan in een loods aan de Laagsteen, op bedrijventerrein Steenakker. Specialisten van het Korps landelijke politiediensten (Klpd) zijn vermoedelijk nog het hele weekeinde bezig met de ontmanteling van het drugslab.
Rond 01.40 uur kwam er een brandmelding binnen bij de Gemeenschappelijke Meldkamer (GMK) in Tilburg. Brandweer en politie rukten uit naar het bedrijfspand. Brandweerlieden troffen op de begane grond van de loods diverse vaten en machines aan die hen deden vermoeden dat er mogelijk sprake was van een drugslab. De brand woedde op een zoldertje en was redelijk snel onder controle. Een brandweerman liep lichte brandwonden op zijn bovenlichaam op toen hij in aanraking kwam met bluswater dat vermoedelijk in contact was gekomen met een bijtende stof. Hij kon na behandeling in het ziekenhuis weer vertrekken. Terwijl de brandweer zich concentreerde op het bestrijden van de brand, riep de politie de hulp in van een speciaal landelijk team (LFO) van het Klpd. Deze agenten zijn zeer deskundig op het gebied van ontmanteling van drugslaboratoria en bieden hun hulp aan de regionale politiekorpsen aan.
Nadat de brand tegen 04.30 uur onder controle was, hebben deze LFO-medewerkers een rondgang door het pand gemaakt en konden zij met zekerheid stellen dat het een amftetaminelab betrof. Er werden diverse vaten met chemicaliën aangetroffen en machines om de harddrug te produceren. Over de oorzaak van de brand is nog geen duidelijkheid. De politie stelt een sporenonderzoek in zodra in het pand veilig te werken is. Ook wordt bekeken wie de eigenaar dan wel huurder van het pand is. De vaten met grondstoffen moeten uiterst zorgvuldig afgevoerd worden. De brandweer blijft op de achtergrond aanwezig om te kunnen helpen als er mogelijke chemische reacties optreden bij de ontmanteling.
De volksgezondheid is niet in het geding geweest; de brand woedde in een ander deel dan waar het merendeel van de vaten met chemcialiën stonden. De brandweer heeft drie tankautospuiten en een ontsmettingsunit met in totaal circa 30 tot 35 brandweerlieden ingezet. Samen met politiemensen en medewerkers van de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) waren zo'n 60 hulpverleners actief in en rondom de loods op het Bredase bedrijventerrein. De Milieudienst is ingeschakeld om te bekijken in hoeverre er chemische stoffen in het riool terechtgekomen zijn. Burgemeester P. van der Velden liet zich ter plekke informeren over de brand en het aantreffen van van het laboratorium.

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok