01 2011-05-14 0271 Zevenbergen Koekoeksedijk  


 

 

Grote brand twee palletbedrijven Zevenbergen
Er heeft zaterdagmiddag een grote brand gewoed bij palletbedrijven Europe Pallet en Wihamij Pallets aan de Koekoeksedijk in Zevenbergen. De brand begon rond kwart voor twee bij Europe Pallets en sloeg later over naar het andere bedrijf. Om kwart voor zes gaf de brandweer het sein brand meester.


Half miljoen pallets verbrand
Volgens een schatting van de eigenaar van Europe Pallet zijn tussen de 400.000 en 500.000 pallets in vlammen opgegaan. De brand sloeg ook over naar één van de kantoorpanden van het bedrijf. Dat pand is verloren gegaan. De brandweer vreesde dat de brand mogelijk over zou slaan naar het naastgelegen bedrijf De Katjang, dat ook produceert onder de naam Greenspring. Hier worden chocolade, koekjes en crackers gemaakt. Uit voorzorg werd de hal van het bedrijf nat gehouden en ontruimd.


Rond kwart voor twee ontstaan
De brand is rond kwart voor twee ontstaan buiten het bedrijf waar de pallets opgestapeld waren. Er waren op dat moment geen mensen aan het werk en er is dus ook niemand gewond geraakt. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is ook nog niet duidelijk. De eigenaar van Europe Pallet speculeert over houtbroei als oorzaak. De politie wil ook brandstichting niet uitsluiten. In heel de nabije omgeving zijn grote donkere rookwolken te zien.


Geen chemische stoffen
Volgens de brandweer zijn er geen chemische stoffen vrijgekomen bij de brand. Er is veel rook vrijgekomen en het is niet goed om hier teveel van binnen te krijgen, maar het is niet zo ernstig als wanneer er chemische stoffen bij zouden zitten. Uit voorzorg werd aan mensen in Zevenbergen en Langeweg wel aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden.


Metershoge vlammen
Volgens ooggetuigen waren er metershoge vlammen te zien in de omgeving van Zevenbergen. De rookontwikkeling was zo heftig, dat zelfs in Breda donkere wolken te zien waren. Verslaggeefster Bianca van Vugt typeerde de brand als "een grote open haard". Ook kwam er veel warmte van het vuur af. De rookwolken trokken naar de A16 en niet richting Zevenbergen door de oostelijke windrichting. De rook bereikte zelfs Eindhoven, zon zeventig kilometer verderop.


Twaalf bluswagens en drie schuimblusvoertuigen
Onder de opgeroepen brandweerwagens waren zeker twaalf bluswagens en drie schuimblusvoertuig. Ook was een grote dompelpompcontainer opgeroepen om water uit de naastgelegen Roodevaart te halen. Een politiehelikopter vloog af en aan rond het rampgebied om de brand in kaart te brengen.


Grip 2 naar grip 1
De brand werd rond kwart voor zes afgeschaald naar een grip 1. Om kwart over twee werd de brand aangeduid als een grip 2. Dit was de hoogste alarmfase waarbij het gemeentebestuur nog niet in actie hoeft te komen. Ter vergelijking: de ramp bij Moerdijk was grip 3.
Crashtenders ingezet
Twee Crashtenders van vliegbasis Gilze-Rijen en een uit Woensdrecht hebben een groot deel van de brand geblust. Deze enorme brandweerwagens laten binnen een paar minuten duizenden liters water en schuim los op de brand. De blusreuzen worden voornamelijk ingezet bij vliegtuigbranden. Daarnaast zijn er nog zon twintig brandweerwagens aanwezig en ruim honderd brandweerlieden.


Moeite met waterdruk
De brandweer gaf rond kwart over drie aan dat ze moeite hadden om de waterdruk op peil te houden. Ook was er behoefte aan meer bluswater. Het ziet ernaar uit dat Europe Pallet en Wihamij Pallets (een bedrijf met een oppervlakte van 50.000m2) alleen materiële schade hebben geleden. Behalve de pallets zijn er ook twee vrachtwagens uitgebrand. De brandweer probeert verder een naastgelegen woonboerderij te redden. Hier zijn mensen en dieren aanwezig.
Tekst Omroep Brabant

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok