2013-06-20 5392 Oisterwijk Fire-Up 


 

Enorme brand verwoest aanmaakblokjesfabriek Fire-Up in Oisterwijk
OISTERWIJK - Aanmaakblokjesfabriek Fire-Up aan de Laarakkerweg in Oisterwijk is donderdag verwoest door een zeer grote brand. Een grote rookwolk spreidde zich uit over Oisterwijk en Tilburg. Om halfelf werd het sein brand meester gegeven. In het pand is waarschijnlijk een explosie geweest, waardoor het vuur ontstond. Er vielen geen gewonden.
De brak brak rond halfvijf uit. Rond acht uur was de brand beheersbaar en om halfelf werd het sein brand meester gegeven. Fire-Up had geldige vergunningen en voldeed aan alle extra brandveiligheidseisen die de brandweer gesteld had. Dat heeft de gemeente Oisterwijk laten weten. Er wordt al de hele dag nageblust.

Er werd donderdagochtend een NL Alert en een Burgernetmelding verstuurd. Brandweerwagens uit de hele regio waren aanwezig. De brandweer kon het pand niet meer in bij aankomst, vanwege de grote hoeveelheid rook.
Asdeeltjes, geen giftige stoffen
Er daalde veel as neer in Oisterwijk door de brand. In onder andere de wijken Pannenschuur en Westeind lagen veel asdeeltjes op straat. Mensen kunnen de asdeeltjes en brokstukken zelf opruimen. Het gaat om deeltjes isolatie en dakbedekking die bij het restafval kunnen.
In Tilburg klonk geen luchtalarm omdat er geen sprake was van direct gezondheidsgevaar. De rook wasvooral hinderlijk. Om kwart over negen was de rookontwikkeling in Tilburg zo ver afgenomen dat ramen en deuren weer open konden. In Oisterwijk mocht dat om halfelf weer.

De brandweer had rond acht uur de eerste metingen gedaan. Daaruit bleek dat de rook geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen bevatte. "Toch is rook die vrijkomt bij een brand nooit gezond", zo zei een politiewoordvoerder. Wel geldt er een visverbod voor de vijvers aan de Laarakkerweg, omdat het water vervuild is. Waterschap de Dommel heeft monsters afgenomen.

Schade enorm
Rond half tien werd duidelijk hoe groot de schade was. "Alle ramen zijn eruit gesprongen en binnen is alles zwartgeblakerd", aldus verslaggever Ferenc Triki. De brandweer onderzocht onder andere of er nog een brandhaard in het kantoortje was.

De aanmaakblokjesfabriek was niet meer te redden. Er staat alleen nog een brandwerende muur overeind. De brandweer is er wel in geslaagd om te voorkomen dat de brand oversloeg op naastgelegen panden op het industrieterrein, zoals het pand van Speedliner Logistics. De brandweer probeerde de panden in de omgeving goed nat te houden.

Er was niemand in het pand aanwezig
Volgens Kees van Opstal, de eigenaar van de aanmaakblokjesfabriek, was er niemand in het pand aanwezig toen de brand uitbrak. "Er is alleen materiële schade." Wat de oorzaak is geweest, weet hij niet. "Vanochtend kon je niets zien. Alles zag zwart van de rook." Er staat nog een opslagtank naast het bedrijf, achter de grijze, brandwerende muur. "Daar zit plantaardige olie in. Het is niet explosief, maar uiteindelijk brandt alles", zo zei de eigenaar. De tank is niet in brand gevlogen.

De enorme brand trok ondanks het vroege uur veel bekijks. Iedereen werd op afstand gehouden. In de omgeving was het benauwd en heet en er ging een penetrante geur. Mensen die in de buurt van de brand wonen en vragen hebben, kunnen bellen met de gemeente Oisterwijk op 013-5291311.

 

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok