Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

2017 11 03 4675 Kaatsheuvel Pr Mairtsplein 2 dode XTC labFoto's Erik Haverhals

 

 

Video: Erik haverhals

 

3-11-2017
Twee doden in achtertuin bij vondst drugslab in Kaatsheuvel, omgeving afgezet vanwege explosiegevaar
KAATSHEUVEL - Bij een drugslab in een huis aan het Prins Mauritsplein in Kaatsheuvel zijn vrijdag twee mannen overleden. Het is onduidelijk waardoor ze precies zijn omgekomen. Mogelijk zijn er giftige stoffen vrijgekomen in het drugslab. In het lab werd speed gemaakt. De omgeving werd urenlang afgezet vanwege explosiegevaar.
Vrijdagmiddag rond vier uur rukten de hulpdiensten massaal uit. In een tuin van een woning zouden twee mensen onwel zijn geraakt. Er landde een traumahelikopter en verschillende ambulances, brandweer en politie waren aanwezig. De twee mannen werden lange tijd gereanimeerd maar dat mocht niet meer baten. Het actieve drugslab bevond zich in de schuur bij de woning.
Onderzoek
Er werd de hele middag en avond onderzoek gedaan naar de oorzaak. Het gebied rondom het huis waar het drugslab in zit, werd afgezet. Het ging om een gebied van zo'n honderd meter. Zelfs hulpdiensten moesten op afstand blijven vanwege het explosiegevaar.
Rond zeven uur 's avonds werd de situatie door de politie stabiel verklaard. Het onderzoek ging wel nog door.

Er raakten nog twee mensen gewond. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. De twee hoefden niet gereanimeerd te worden maar raakten lichtgewond. Over de aard van hun verwondingen is nog niks bekend.

Twee mannen zijn in Kaatsheuvel dood gevonden bij een drugslab midden in een woonwijk.
Ontruimingen
Zes woningen in de straat werden ontruimd. Ook omliggende straten werden afgesloten voor verkeer. Mensen die geëvacueerd werden, zijn gedurende de avond ondergebracht in een theater. Zij mochten vrijdagavond rond tien uur weer terug naar huis.
Gevaarlijk
Er werd vrijdagavond volop onderzoek gedaan bij de schuur en de woning, onder andere door de technische recherche. Toen het onderzoek afgerond was, werd het drugslab ontmanteld.

Het lab werd gerund in een woning die momenteel te koop staat. "De garage ligt echt dicht bij de woningen, dat geeft een heel gevaarlijke situatie om met zulke chemische stoffen aan de gang te gaan", zegt een politiewoordvoerder.


Drugsfabriekjes achter de voordeur: koken en duimen dat het lukt
KAATSHEUVEL - Dood gaan door een drugslab. Dat gebeurde vrijdag in Kaatsheuvel. Dat het vaker mis gaat, staat vast. Het kan ook niet anders, met al die chemische brouwsels in slaapkamer en schuur.
Mierenzuur, zoutzuur, formamide , zwavelzuur en olie. In een mix, in borrelende kolven. Met een walmende gasbrander er onder die er voor zorgt dat de temperatuur oploopt tot boven de honderd graden. Allemaal chemie waar je voorzichtig mee moet zijn. Dat blijkt wel uit de vele incidenten in illegale laboratoria de afgelopen jaren.

De gelaatsmaskers zijn noodzakelijk bij het productieproces. Alleen al de weeïge stank van synthetische drugs, daar moet je tegen kunnen. De maskers zijn ook een noodzakelijk kwaad in de onderwereld. Op dat masker blijft immers DNA in de vorm van haren en huidschilfers achter. Waarmee te achterhalen was wie er daar in dat lab aan het koken is geweest. Dat geldt ook voor handschoenen. Ideaal voor de opsporing maar het doet criminelen wel de das om.

Specialisten bij de politie ruimen jaarlijks tientallen productieplaatsen en opslagloodsen op. Blij worden ze er niet van: om te huilen vinden ze het. Een goed lab hoort overzichtelijk en schoon te zijn. Nou nee dus.

Alleen al het gebrek aan ventilatie is vragen om problemen. Logisch ook, vanuit crimineel oogpunt. Luchten betekent dat je de buren laat meeruiken en dat vergroot de kans op ontdekking. De labs ontdekken ze ook vaak dankzij anonieme tips uit de buurt of vanuit het criminele milieu. En: door ongelukken zoals in Kaatsheuvel.

Drugsopa
Als je gaat koken moet je wel wat van chemie weten. Je komt misschien een eindje door te surfen maar een deskundige is waardevoller. Sommige experts delen jarenlang hun kennis en reizen van lab naar lab, zoals Ton van D. alias 'drugsopa'. Inmiddels 70 jaar. Hij dook op bij het boerderij-lab in Stevensbeek in 2015. Ton van D. kreeg in het voorjaar van 2017 drie jaar cel voor het delen van zijn expertise.

Laboranten werken ook vaak met briefjes waar recepten op staan. Als geheugensteuntje. Bij huiszoekingen vinden agenten altijd iets van een recept, vaak goed verborgen, tot in de afzuigkap aan toe. Of een kok ook echt weet wat hij doet, is vaak de vraag als je de briefjes leest. Deze tekst vonden agenten bij een amfetaminelab in Roosendaal.

"Op 1 liter 0,7 mier en 1,5 for"en "vase 1:5 liter B mengen 3,5 l mier, 7,5 l for, laten kooken, als kook dan nog 1.30 uur, dan koelen met water voor schijden".

Goeie handel
Bij iedere vondst is de politie er als de kippen bij om een ferme waarschuwing de wereld in te slingeren. De grote vraag is of deze ongelukken vaak gebeuren want lang niet alles komt naar buiten of leidt tot een explosie. De kans is groot dat er veel laboratoria zijn waar het wel gesmeerd loopt. Labs waar de mensen rustig koken, het gewoon overleven en de pillen en poeders kunnen leveren aan de liefhebbers in binnen- en buitenland. Voor veel geld.


Mannen bij drugslab in Kaatsheuvel overleden door inademen van koolmonoxide
KAATSHEUVEL - Inademing van koolmonoxide in het drugslab is de doodsoorzaak van de twee mannen die vrijdagmiddag bij het lab werden gevonden. Beide slachtoffers zijn 48 jaar en komen uit Kaatsheuvel. Dat meldt de politie zaterdag.
De mannen werden gevonden in de achtertuin van een huis aan het Prins Mauritsplein. Reanimatie mocht niet meer baten.
Bewoner opgepakt
Twee andere mensen, een man en vrouw, werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De 21-jarige man, bewoner van het huis, is daarna aangehouden door de politie. Hij zit vast voor verhoor.

De politie doet zaterdag nog onderzoek bij het huis. In de garage van de woning werd een drugslab gevonden. Burgemeester Wim Luijendijk van de gemeente Loon op Zand liet vrijdagavond weten enorm geschrokken te zijn. "Dit is een voorbeeld van hoe het goed fout kan gaan", aldus de burgervader.


11-11-2017
Uitvaart slachtoffers drugslab in Kaatsheuvel, koets maakt tocht door centrum
KAATSHEUVEL - Een van de twee mannen die vorige week om het leven kwamen bij een drugslab in Kaatsheuvel is zaterdagochtend begraven. In een witte koets, die werd voortgetrokken door een span van vier paarden, werd zijn lichaam naar de begraafplaats gebracht.
De koets maakte een rondje door het centrum van Kaatsheuvel en kwam daarbij onder meer langs het huis waar de man om het leven kwam. Achter de koets reden drie limousines. Volgens ooggetuigen is de begrafenis erg druk bezocht.

Ook de uitvaart van het andere slachtoffer vindt zaterdag plaats.

 

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok