001  


 

 

Copyright filmpje Reality-Photo / Iwan van Dun

 

De brandweer vermoedt dat er brand is gesticht in het toekomstige junk-hostel aan de Churchilllaan 77 in Den Bosch, maar dat vermoeden is nog niet bevestigd. Technisch onderzoek door de recherche moet dat uitwijzen.
In het door anti-krakers bewoond kantoorpand is vrijdagnacht rond 12 uur grote brand uitgebroken. Vermoedelijk was er niemand in het pand aanwezig. Het gaat om het gebouw dat in de toekomst als opvang voor verslaafde thuis- en daklozen met een psychiatrische stoornis moest dienen. De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden. Het blussen begon rond half 1 en duurde tot half zeven. De ME-sectie die nog in de stad was vanwege de ontruiming van een kraakpand eerder vrijdagavond, had de omliggende straten afgezet. Bij het blussen is een brandweerman gewond geraakt aan zijn buik en overgebracht naar het groot Ziekengasthuis. Voor zover bekend zijn er verder geen gewonden gevallen. De Bossche burgemeester Ton Rombouts is ook even ter plaatse geweest.

Bij de brand is asbest vrijgekomen en in de directe nabijheid van de brand neergedaald. Ook zijn er roetdeeltjes in een wijdere omtrek neergevallen. Daarover hebben de gemeente en de politie een brief in de bus gedaan bij buurtbewoners. De asbest wordt vandaag opgeruimd, maar aan het eind van deze ochtend is de brand nog steeds aan het nasmeulen en is er nog steeds rookontwikkeling.

Al de hele week was er veel commotie in de wijk rondom het pand aan de Churchilllaan 77. De buurt zat bepaald niet te wachten op de komst van een hostel voor junks met een psychiatrische stoornis, te meer omdat er vier basisscholen in de buurt zijn, waarvan er een precies naast het toekomstige hostel. Inspraak vooraf was niet mogelijk, omdat het college van B. en W. zelf de keus voor een locatie wilde bepalen. Op een informatiebijeenkomst afgelopen woensdagavond waren honderden woedende buurtbewoners aanwezig die hun ongenoegen duidelijk kenbaar maakten. De gemeenteraad was van plan aanstaande dinsdagavond er een spoeddebat aan te wijden in de raadsvergadering. Het hostel, dat zou worden gerund door Novadic/Kentron en reinier van arkel, zou het eerste van vijf of zes hostels voor dakloze verslaafden met een dubbele diagnose worden.

De brand trok vrijdagnacht veel bekijks van de buurt. Ook zaterdagochtend waren er nog honderden mensen op de been in de Churchilllaan en directe omgeving. De stemming was ronduit opgetogen. De buurt laat merken niet rouwig te zijn om de brand.
Tekst Brabants Dagblad

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok