001  


 

 

Enorme chaos na crash Apache
Een Apache gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht heeft woensdagavond een enorme chaos veroorzaakt in de Bommelerwaard. Even na 19.00 uur raakte de helikopter van de vliegbasis Gilze-Rijen tijdens een oefenvlucht kabels van hoogspanningsmasten van Nuon boven de Waal ter hoogte van Hurwenen. Daardoor viel de stroom in een groot deel van het Gelders rivierengebied uit. De apache raakte beschadigd maar kon tot een weiland bij Vlijmen doorvliegen. Daar werd een noodlanding gemaakt. De twee vliegers bleven volgens Defensie ongedeerd. Het ministerie van Defensie spreekt van een "gecontroleerde noodlanding". De kabels van de hoogspanningsmasten vielen in de Waal. Daardoor raakte de scheepvaart ter plekke gestremd. Het is niet bekend hoe lang de Bommelerwaard nog zonder stroom zit. Volgens woordvoerster Floske Kusse werd onmiddellijk na het ongeval onderzocht hoe de schade zo snel mogelijk hersteld kan worden. Daar werd met man en macht aan gewerkt op de dijk bij Hurwenen. "Er valt nog geen zinnig woord te zeggen over hoe lang dat gaat duren." De Bommelerwaard veranderde in een spookgebied. Inwoners zochten onmiddellijk andere manieren om aan stroom te komen. Aanhangwagens met noodaggregaten reden af en aan. Het ongeluk heeft drommen publiek naar de Waalbandijk in Hurwenen getrokken. Ook aan de overkant van de rivier in Heesselt, waar afgeknapte kabels in het water terecht zijn gekomen, kijken veel mensen naar de opruimwerkzaamheden. Uit voorzorg zijn de bewoners van enkele huizen aan de Heeseltse kant geëvacueerd, zegt de politie. Die brengen de nacht elders door.
Ruim 50.000 huishoudens zitten zonder stroom, schat de politie. In totaal zijn 21 plaatsen getroffen, waaronder Zaltbommel, Rossum, Haaften en Deil. De hulpdiensten zijn bezig bij enkele verzorgingshuizen in het gebied noodmaatregelen te treffen, omdat de gebruikelijke noodvoorziening daar niet werkt.
Alle brandweerposten in het gebied van de Tieler- en Bommelerwaard zijn vanwege de stroomstoring bemand. De brandweerposten dienen om mensen in nood te helpen, aangezien daar mobilofoons en portofoons gebruikt kunnen worden. De hulpdiensten hebben bovendien Omroep Gelderland ingeschakeld als rampenzender, aldus een woordvoerster van de politie.
De piloten waren volgens Defensie ervaren vliegers. Het ongeval gebeurde tijdens een training laagvliegen in het donker. Het gebied is aangemerkt als laagvlieggebied. Er zijn vaker dergelijke nachtelijke oefeningen van de Luchtmacht.
Personeel van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen zal de Apache in de nacht van woensdag op donderdag bewaken. Donderdag wordt bij daglicht bekeken hoe de helikopter uit het weiland weggehaald zal worden. Defensie start donderdag ook met een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.
Bron Brabants Dagblad

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok