Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

2019 04 27 4837 Loon op zand Loonsehoek nieuwe auto uit de bochtFoto's: FPMB Erik haverhals

Beelden FPMB Erik haverhals

 

Blikseminslag in Waspik: ‘Dikke brandmuur en dakpannen zijn ons geluk geweest’
WASPIK - Dinsdagmorgen, rond halftien. Bep Brouwer zit aan haar woning aan de Benedenkerkstraat 94 in Waspik te lezen. Plotsklaps schrikt een enorme knal haar op, gevolgd door een oranje flits. Er breekt brand uit. Niet in het woongedeelte van de boerderij, maar in de aanpalende schuur. Een van de twee schoorstenen dondert naar beneden. Brandweerkorpsen zijn snel ter plekke en doen wat ze kunnen, maar er is geen redden aan: de schuur gaat volledig verloren.
Tussen woongedeelten en schuur - vroeger de stal voor het vee - is een buffer gebouwd: een dikke brandmuur. ,,Dat was vroeger verplicht”, zegt Johan Brouwer, die bij het uitbreken van de brand in Waalwijk boodschappen deed. “Om te voorkomen dat bij een fik én de stal én het woondeel zouden afbranden. Dat is deels ons geluk geweest, ook al omdat er op het dak pannen op het woondeel lagen.”

Woongedeelte bleef niet gespaard
Dan nog: Bep en Johan zijn zwaar getroffen. ,,In de schuur stond een auto met aanhangwagen, allerlei gereedschap. Maar we gebruikten die ook deels om te wonen. Er was een slaapkamer, een badkamer. Dat is allemaal weg.” Ook het woongedeelte is niet gespaard. ,,Het plafond is naar beneden gekomen. We hebben veel waterschade. Nee, vanavond kunnen we hier niet slapen. We gaan naar een van onze vier zoons toe, in Den Bosch.”
Volgens Brouwer had het nog erger uit kunnen pakken. ,,Onze buurvrouw, Truus van Benthem, heeft een rieten dak. Gelukkig stond de wind gunstig. Al met al zijn we er nog goed van afgekomen.”

Als de brand ontstaat is Jos Langermans bij Van Benthem op bezoek. ,,Na die klap viel hier de stroom uit. Toen ik naarbuiten keek, kwam de rook al uit het dak van de schuur.” De voormalig brandweerman belde onmiddellijk het alarmnummer. ,,Tien minuten nog een keer, dat ze op moesten schalen. Zeker om de belendende percelen nat te houden.”
Eenmaal buiten zag Langermans Maarten van der Weijden toekijken: hij is een van de overburen. ,,Hij stond zo’n beetje in de rook. Nog gezegd dat-ie dat beter niet kon doen. Dit weekend moet Maarten nog een eindje zwemmen.” Vanaf 21 juni gaat de Oympisch kampioen trachten de Elfstedentocht te volbrengen.

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok