2013-06-04 4908 Oosterhout ELD grip2


 

Brand bij chemisch bedrijf ELD in Oosterhout onder controle
Bij het chemische bedrijf ELD (European Liquid Drumming) aan de Zeilmakerijweg in Oosterhout heeft dinsdagavond een grote brand gewoed. Rond halftwaalf werd het sein brand meester gegeven. Er zijn geen gewonden gevallen en geen vrijgekomen giftige stoffen gemeten.
Mensen in het gebied tussen Oosterhout en de Belgische grens moesten enige tijd ramen en deuren gesloten houden. Rond halftwee werd deze waarschuwing weer ingetrokken.
Volgens de politie is het dak van de loods ingestort. In de loods was verpakkingsmateriaal opgeslagen engeen gevaarlijke stoffen. Op het terrein zouden alleen lege vaten hebben gestaan. Het bluswater is opgevangen, ingedamd en zal worden weggepompt. De brandweer zet een kraan in om het dak van het bedrijf te lichten.
Metingen naar gifstoffen
Het verbrande plastic van containers en vaten zorgde voor een enorme rookpluim die tot in de verre omtrek te zien was. De brandweer doet metingen naar eventuele vrijgekomen gifstoffen. Rond halftwaalf was daar nog geen sprake van. Desalniettemin werd mensen in het gebied tussen Oosterhout en de Belgische grens aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden.
'Explosie oorzaak'
Volgens de politiewoordvoerder was een ontploffing de oorzaak van de brand. Er was op dat moment niemand in het pand aanwezig. De brand werd rond kwart over negen gemeld en tien minuten later opgeschaald naar GRIP1. Om 21.40 uur werd dat zelfs GRIP2.
Er werden brandweerwagens van twaalf korpsen opgeroepen. Zo waren er wagens van de brandweerkorpsen uit Tilburg, Den Hout, Oosterhout, Terheijden, Made, Drimmelen, Geertruidenberg, Rijen, Raamsdonksveer, Breda, Werkendam en Rijsbergen ter plaatse. Ook meerdere ambulances uit onder meer Waalwijk en Tilburg kwamen naar de brand toe. Rondom het bedrijf was er sprake van een enorme verkeerschaos.
ELD op lijst BRZO-bedrijven
Bij ELD worden vloeibare chemische stoffen afgevuld, verpakt, vermengd en opgeslagen. Het bedrijf staat ook vermeld op de lijst met BRZO-bedrijven, het zogeheten Besluit Risico's Zware Ongevallen in Nederland. Deze ondernemingen verdienen vanuit de overheid extra aandacht als het gaat om regelgeving over de preventie en beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn.

Communicatie laat op gang
De communicatie rondom de brand verliep traag. De gemeente Oosterhout kwam om kwart voor twaalf - ongeveer een kwartier na de melding brand meester - met een korte schriftelijke verklaring. Daarin was voor het eerst sprake van het het gesloten houden van ramen en deuren.

De verklaring werd op de voet gevolgd door NL-Alert. Het pushbericht werd pas om 23:52 uur verstuurd, ongeveer 2,5 uur na het uitbreken van de brand, en vermeldde Oosterhout ook nog eens met een -d. De politie liet later weten dat de alarmering via NL-Alert kampte met technische problemen.

Reactie burgemeester Oosterhout
Burgemeester Huisman kon zich voorstellen dat mensen bij het zien van de grote rookwolk zich zorgen hadden gemaakt. "Daarom is het advies uitgegeven om ramen en deuren gesloten te houden en is er meteen gestart met het verrichten van metingen. Gelukkig wijzen de meetresultaten er op dat er geen gevaar is ontstaan voor de volksgezondheid", liet hij in een schriftelijke verklaring weten.

 

Alle gepubliceerde artikelen

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok