Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

2019 04 27 4837 Loon op zand Loonsehoek nieuwe auto uit de bochtFoto's: FPMB Erik Haverhals

Beelden FPMB Erik haverhals

 

Politie ontdekt drugslab in Waalwijk na tip: vaten, chemicaliën en mdma opgeruimd
WAALWIJK - Het was een uitstekende tip waarmee de politie woensdagavond in Waalwijk aan de slag ging. In een bedrijfspand aan de Schutweg zat inderdaad een drugslab dat vol stond met vooral lege vaten en jerrycans. Er lagen ook enkele kilo’s mdma.

Gert-Jan Buijs 6 jun. 2024 Laatste update: 21:41
Drugslabs zijn maar al te vaak een enorme bende, en het lab aan de Schutweg 3A is daar geen uitzondering op. Met de roldeur omhoog is deze donderdagmorgen links een grote berg karton en plastic te zien; verpakkingsmateriaal voor onder meer een Tail Body Stainless Steel Stock Pot. Even googelen leert dat dit een roestvrijstalen pan is, maar dan wel een hele grote. Rechts in de hoek staan blauwe, zwarte en witte vaten, sommige besmeurd met bruine smurrie.

‘Zoutzuur’
Een man en een vrouw van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), die gespecialiseerd is in het opruimen van drugslabs, onderzoeken de kleine fabriekshal. Ze maken foto’s en nemen monsters. De man komt naar buiten met een zwarte jerrycan. Als hij de dop losdraait, puft er wolkje damp uit. ,,Zoutzuur”, zegt hij, terwijl hij met een pipetje wat vloeistof opzuigt. ,,Daarom doe ik dit in de buitenlucht.”

De deur van nummer 3A is met geweld geforceerd. Volgens het bordje is hier een zekere meneer X gevestigd met een kitbedrijf. Gekit werd hier weinig, zoveel is duidelijk. Gekookt werd er wel. De politie trof ook een kleine hoeveelheid mdma aan, de grondstof voor ecstasy. Een drugsrechercheur laat het spul zien. In een stevige plastic zak zit naar schatting een kilootje of 2 aan bruine kristallen, die glinsteren in het ochtendzonnetje. Wie niet beter weet zou zeggen dat het lijkt op basterdsuiker.

Die methylamine is een apart spulletje
Op een tafel hebben de LFO’ers hun kantoortje ingericht, compleet met een vuilniszak. Achter de zak staat een EHBO-koffer. Stond die er voor gebruik in het drugslab? Die gedachte blijkt te optimistisch. ,,Die is van ons”, zegt de man van de LFO.

Het is niet duidelijk hoe lang het drugslab in Waalwijk actief was.
In het lab hangt een aparte geur, een soort vislucht. ,,Dat is nou methylamine”, legt zijn collega uit. ,,Dat zat onder meer daarin”, wijst ze op een groot donkerbruin vat.

‘Breaking Bad’
Die methylamine is een apart spulletje. Het wordt gebruikt bij de fabricage van explosieven, bestrijdingsmiddelen en dus ook drugs als amfetamine en mdma. Het middel is onder meer bekend uit de serie Breaking Bad, waarin de hoofdrolspelers een vat stelen uit een depot en er later zelfs een enorme hoeveelheid van aftappen uit een goederentrein. En datzelfde goedje vinden we dan terug in een drugslabje in Waalwijk, Holland.

Even later arriveren twee vrachtwagens van de calamiteitendienst SEON. De drie medewerkers laten er geen gras over groeien. Samen met de twee LFO’ers trekken ze in korte tijd de hele hal leeg. Ze sorteren de jerrycans op kleur; het zijn er honderden.

Forse hoeveelheden grondstoffen
Volgens een woordvoerder van de politie lagen in het pand forse hoeveelheden grondstoffen, apparatuur om drugs te produceren en afval dat ontstaan was bij die productie. Ook is er een kleine hoeveelheid drugs gevonden. Voor zover hij weet is er geen verband met de drugslabs die dinsdag in Geleen en woensdag in Someren zijn opgerold.

Er was woensdagavond in Waalwijk niemand aanwezig in het pand en er zijn dan ook (nog) geen verdachten aangehouden. Er is direct een onderzoek gestart en er zijn sporen veiliggesteld.

Bron: bd.nl

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok