Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

2019 04 27 4837 Loon op zand Loonsehoek nieuwe auto uit de bochtFoto's: FPMB Erik Haverhals

 

300 jeugdbrandweerleden doen spectaculaire oefeningen
1 juli 2023
Op zaterdag 1 juli 2023 organiseert de Jeugdbrandweer Heusden een grootschalige rampenoefening voor jeugdbrandweerleden. Zo’n 20 jeugdkorpsen en daarmee ongeveer 300 jeugdbrandweerleden, vanuit heel Nederland, nemen deel aan deze oefening. Daarnaast werkt een grote groep vrijwilligers mee om deze oefening in goede banen te leiden. De oefening vindt plaats bij het Nationaal Trainingscentrum CBRN (Defensie) in Vught.
Tekst BD

 

Programma Nationaal Trainingscentrum CBRN Vught

- Inzet vak A (marktplein + agrarische loods)

Op het marktplein worden diverse marktkraampjes neergezet. Tussen deze marktkraampjes komen drie stookauto`s te staan welke in brand gestoken zijn. Een daarvan staat tegen een winkelpand aan wat een doorslag naar binnen veroorzaakt. Ook is er een brand in een agrarische loods. Tegen de gevel van deze loods is een brand gesticht, welke een doorbranding veroorzaakt naar de binnenzijde van de loods. In de loods bevind zich in het voorste gedeelte een vuurhaard, halverwege de loods staat een stapel hooibalen, welke de doorgang naar de achterzijde van de loods blokkeert/ verbergt. In de achterzijde van de loods bevindt zich een XTC lab. Dit lab staat verder niet in brand en vergt verder geen aandacht van de jeugdleden. De coördinator van dit gedeelte van de oefening communiceert dit duidelijk naar de ondersteuners. Op en rond het marktplein zijn diverse slachtoffers. Deze moeten in overleg met de ambulancedienst naar het gewondennest gebracht worden. Voor de inzet op vak A is een de waterwagen ter beschikking, verder kan gebruik gemaakt worden van een ondergrondse brandkraan.

Bij de agrarische loods nabij het marktplein staat een bus van een scoutingvereniging uit Vlijmen die op zomerkamp gaan. Door de brand langs de agrarische loods vat ook de bus vlam. Een gedeelte van de scoutingleden zit nog in de bus.

- Inzet vak B (tankwagen + voorgedeelte metrostation)

Voor het metrostation staat een tankwagen volledig in brand. Deze tankwagen moet met diverse ploegen geblust worden bij het blussen kan gebruik gemaakt worden van het klein watertransport, de hoogwerker en de schuimaanhanger. Op de bovenverdieping van het metrostation staan een aantal containers in brand. De toegangweg en de bovenverdieping van dit metrostation vallen ook onder inzet vak B. Op de trappen en bovenverdieping van het metrostation is ook sprake van veel slachtoffers. Deze moeten in overleg met de ambulancedienst naar het gewondennest gebracht worden. Onder de gewonden is ook weer een groot gedeelte van de scoutingvereniging.

Voor het metrostation is een van de verdachte van de aanslag met zijn bestelwagen tegen een pinautomaat gereden. De door de aanrijding begint het voertuig te roken. In het voertuig bevinden zich een gasbrander & een jerrycan met brandstof. De verdachte van dit voertuig wordt door de politie aangehouden en geboeid. De verdachte heeft door de brandstichtingen diverse brandwonden op zijn bovenlijf opgelopen. In afwachting van de ambulancedienst moeten de brandwonden door de brandweer gekoeld worden en moet zijn bovenkleding verwijderd worden.

- Inzet vak C (rechter perron metrostation)

In het metrostation is op het rechter perron op diverse plaatsen brand gesticht in de metro. Aan de voorzijde van de metro woedt de brand het hardste en is daardoor ook overgeslagen naar een ruimte langs de metro. Verder op, op het perron is brand gesticht in een opslag ruimte Door deze brand is de brand ook doorgeslagen naar de ruimte daar boven. In de metro en op het perron liggen diverse slachtoffers met brandwonden. Ook ligt er veel bagage zoals koffers etc. Onder de gewonden is ook weer een groot gedeelte van de scoutingvereniging. Deze moeten in overleg met de ambulancedienst naar het gewondennest gebracht worden.

- Inzet vak D (linker perron metrostation)

In het metrostation is op het linker perron op diverse plaatsen brand gesticht in de metro. Aan de voorzijde van de metro woedt de brand het hardste en is daardoor ook overgeslagen naar een ruimte langs de metro. In de metro en op het perron liggen diverse slachtoffers met brandwonden. Ook ligt er veel bagage zoals koffers etc. Onder de gewonden is ook weer een groot gedeelte van de scoutinggroep. Deze moeten in overleg met de ambulancedienst naar het gewondennest gebracht worden.

 

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok