Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

2019 04 27 4837 Loon op zand Loonsehoek nieuwe auto uit de bochtFoto's: FPMB Erik Haverhals

 

Beelden FPMB Erik haverhals

 

Lichtprojectie op provinciehuis in Den Bosch bij protest boeren: ‘Stem ze weg’
DEN BOSCH - Op de avond voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen protesteren de boeren. Honderden tractoren, toeterend en met borden en vlaggen, reden door Brabant om uiteindelijk te demonstreren bij het provinciehuis in Den Bosch. Daar is maar plek voor een deel van hen.

Ties Cleven, René van der Lee 14 mrt. 2023 Laatste update: 23:34
Rond 21.30 uur is op het provinciehuis een lichtprojectie te zien. ‘NOOIT MEER - #STEM ZE WEG’, staat er. Lichtprojecties zijn de laatste maanden vaker in het nieuws. Zo waren er al eerder zulke acties in onder meer Eindhoven en Rotterdam. Niet veel later zorgt Bengaals vuur voor stevige rookwolken in de omgeving.

Boeren
De acties begonnen dinsdagavond al rond 19.00 uur. Onder meer in Waspik verzamelde zich een grote groep boeren. Maar ook vanuit andere delen van de provincie en van Nederland kwamen honderden boeren naar Den Bosch. Een deel van hen mag demonstreren bij het provinciehuis. Voor de rest is plek op de Pettelaarse Schans, even verderop.

Rond 21.30 uur zijn daar enkele honderden boeren en andere betogers. Het wordt nog altijd drukker, er staat een flinke rij tractoren voorgesorteerd. De sfeer is goed. Er knalt muziek uit de speakers en iedere arriverende tractor wordt toegejuicht. Er wordt volop getoeterd. Dat is goed hoorbaar in het provinciehuis. Bij een mobiele frietkar is het ook erg druk.

Debat in provinciehuis
Daar is dinsdagavond vanaf 20.30 uur het laatste debat voor de verkiezingen, met landelijke politici als Mark Rutte (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Thierry Baudet (FVD), Joost Eerdmans (JA21), Attje Kuijken (PvdA), Lilian Marijnissen (SP), Wopke Hoekstra (CDA), Geert Wilders (PVV), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Sigrid Kaag (D66). Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging doet ook mee. Het debat is te zien op NPO1.

Direct na afloop hiervan mocht niemand het provinciehuis verlaten door de protesten die buiten aan de gang zijn. Dat kon pas om 23.00 uur. De eerste boeren vertrokken na 22.00 uur weer met hun tractoren. Van grote onveiligheid is volgens de beveiliging geen sprake.

‘Stem laten horen’
In de buurt van het provinciehuis mogen enkele tractoren staan. ,,Voor alle andere tractoren hebben we plek op de Pettelaarse Schans. De afspraken zijn gedeeld met de organisatoren. We verwachten van hen dat zij dit met hun achterban communiceren”, aldus de gemeente Den Bosch. Vooralsnog zijn nergens problemen gemeld.

De boeren zijn boos vanwege onder meer het stikstofbeleid. Voorman van Farmers Defence Force Mark van den Oever heeft dinsdagmiddag opgeroepen om ‘nog één keer gas te geven’. ,,Dit onze laatste kans om de kiezers te overtuigen niet op de gevestigde orde te stemmen.”

Een Friese boer geeft daar maar al te graag gehoor aan. Als hij zijn bus met aanhanger op het veld bij het provinciehuis parkeert, zegt hij: ,,Ik heb net 210 kilometer gereden. Ik wil nog één keer mijn stem laat horen.”

Farmers Defence Force-lid Marcel Rijkers uit Landhorst is er ook. ,,Dit kabinet haalt de herfst niet. We staan hier om de kiezers op re roepen om morgen hun gezond verstand te gebruiken. En als dat morgenavond gebeurd is, pakken wij een pilske.”

Boer Van Zoggel uit Vinkel is het daarmee eens. Als hij arriveert, zegt hij: ,,Lekker druk hier. Dat geeft toch aan dat mensen Rutte zat zijn.” Op wie hij gaat stemmen? ,,Wa denkte? De BBB natuurlijk. Vorige keer heb ik PVV gestemd, maar dat is het ook niet. Van der Plas vertelt het eerlijke verhaal. Ik zeg het je: het gaat ook slecht met de natuur omdat ze er zo weinig in doen. Niet vanwege de stikstof.”

Ruimte om te demonstreren
Ook de groep Toekomstboeren, die zich inzet voor duurzame landbouw, heeft zich gemeld om bij het lijsttrekkersdebat te demonstreren. Verder is er een protest van het Platform Stop Racisme. Zij zijn met zo'n twintig man. Een woordvoerder zegt: ,,Wij zijn tegen fascistische partijen en ook tegen de BoerBurgerBeweging, die heulen met hen mee.”

Den Bosch laat weten dat de boeren de ruimte krijgen om te demonstreren. ,,Tegelijk verwachten we van de demonstranten verantwoordelijk gedrag. Het slotdebat moet wel ongestoord door kunnen gaan, want het maakt deel uit van ons democratisch proces.”

Het beeld van protesterende boeren kennen we van de laatste jaren. Al vaker reden boze boeren met tractoren over (snel)wegen in de provincie. De voertuigen zijn voorzien van omgekeerde Nederlandse vlaggen en logo’s van groepen als Farmers Defence Force.

Bron: bd.nl

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok