Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

2019 04 27 4837 Loon op zand Loonsehoek nieuwe auto uit de bochtFoto's: FPMB Erik Haverhals

 

Beelden FPMB Erik haverhals

 

Stroomstoring in omgeving van Tilburg na anderhalf uur opgelost, Efteling-attracties opgestart
TILBURG - Door een enorme stroomstoring zaten dinsdagmiddag ruim 38.000 gebruikers in Tilburg en de omgeving zonder elektriciteit. Vooral de directe omgeving van de stad had daar last van: zo was de stroom ook in achttien andere plaatsen uitgevallen. Door de storing zat ook de hele Efteling zonder elektriciteit. Rond 15.50 uur had iedereen in de omgeving weer stroom.

Matthijs Keim 31 jan. 2023
De stroom viel rond 14.20 uur uit, waardoor tienduizenden huishoudens en bedrijven geen elektriciteit kunnen gebruiken. Enexis meldt dat de storing werd veroorzaakt door kortsluiting, maar dat de oorzaak daarvan nog wordt onderzocht. Met een reservetransformator en reservekabels heeft de netbeheerder een noodoplossing gevonden. Omdat deze handmatig moesten worden aangesloten, duurde de storing ongeveer anderhalf uur.

Negentien plaatsen zonder elektriciteit
Naast een deel van Tilburg zaten achttien dorpen zonder stroom. Het ging om Haaren, Moergestel, Berkel-Enschot, Oisterwijk, Kaatsheuvel, Biezenmortel, Helvoirt, Cromvoirt, De Moer, Dongen, Haghorst, Heukelom, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oost- West en Middelbeers, Sprang-Capelle, Udenhout en Vught.

Hieronder is de enorme omvang van de stroomstoring te zien. (Tekst gaat verder onder de tweet.)

Tweet:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Enexis Storingen --> @EnexisStoringen
Er is een stroomstoring in Tilburg gemeld om 14.20 uur, daarbij zitten 38218 klanten zonder stroom. Onze monteurs zijn onderweg om dit op te lossen. Sorry voor het ongemak!
<a href="https://t.co/gOCaRl0Cxf">pic.twitter.com/gOCaRl0Cxf</a>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In Tilburg zelf zat maar een klein deel van de mensen zonder stroom. Zo hadden beide vestigingen van de ETZ-ziekenhuizen, het Elisabeth en het Tweesteden, tijdens de storing gewoon stroom. Dat liet woordvoerder Wim Pleunis weten. Vooral in de directe omgeving van Tilburg was er veel overlast door de storing. Zo waren alle attracties in de Efteling buiten gebruik.

Bezoekers veilig uit attracties
Op Twitter was te zien dat de vliegende fakir in het Sprookjesbos midden in de lucht stil hing. Bezoekers moesten daarom uit alle attracties worden gehaald. ,,Gelukkig hebben een aantal een noodaggregaat, dus die konden het ritje afmaken.

Karretjes werden bij andere attracties op een veilige plek stopgezet. Inmiddels zijn alle gasten veilig uit de attracties gehaald”, zegt woordvoerder Steven van Gils. Na het oplossen van de storing door monteurs van Enexis worden alle attracties weer opgestart.

(Lees verder onder de tweet.)

Tweet:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Maus Donkers --> @Inhetdonker1
Naar de Efteling op de dag dat de stroom in half Brabant uitvalt. Deze draak is dood
<a href="https://t.co/aY5YSmOCJ8">pic.twitter.com/aY5YSmOCJ8</a>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wachten op Enexis
Het park kon de stroomproblemen niet zelf oplossen en bleek daarvoor afhankelijk van Enexis. Van Gils gaf aan dat de gasten nog in het park mochten blijven. Hij hoopte dat het park nog open kon: ,,Het is afwachten wat de storing gaat doen. Misschien dat we de attracties dan een uurtje voor iedereen aan kunnen zetten.” Die hoop werd uiteindelijk bewaarheid.

Op andere plekken stond ook alles stil: zo gingen meerdere supermarkten dicht en zaten mensen vast in uitvallende liften. Ook automobilisten wachtten op meer nieuws over de storing. De verkeerslichten in het getroffen gebied deden het niet, waardoor het onder meer chaotisch was op de N65 van Oisterwijk naar Udenhout. De politie riep mensen daarom op ‘stapvoets’ kruispunten op te rijden.

 

Bron: bd.nl

Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok